Bakgrunn

FB

lørdag 14. november 2015

Lag ditt eget julekort!

I november i fjor la jeg ut dette innlegget med oppskrift på hvordan du selv kan lage ditt eget julekort ved hjelp av gratisprogrammet Photoscape. Og enda bedre; Det tar bare fem minutter!

Sitter du og skal lage julekort før jul og finner bilder for å putte inn på fotobutikkene sine ferdige maler? Slutt med det- det er akkurat like enkelt selv og du får de akkurat som du selv vil.  Synes du at det er kjedelig eller dyrt med de ferdige julekortene som fotobutikkene har som mal? De samme kortene som du gjerne får en 4-5 like av hvert år?

Du trenger bare å lese dette innlegget for i dette innlegget skal jeg vise deg hvordan du på 5 minutt kan lage ditt eget julekort. Jeg har designet julekort på denne måten i flere år og er like fornøyd hver gang. Programmet jeg bruker heter Photoscape og kan enkelt lastes ned herfra. Det er gratis, superenkelt å bruke og det finnes også på norsk. Du kan bruke programmet til mange forskjellige ting, i dette innlegget skal jeg guide deg gjennom å lage en montasje som du kan bestille som eget julekort.

(Du kan trykke på bildene for å få de i større format!)Trykk på montasje i hovedvinduet som kommer opp når du starter programmet.Når du har trykket på montasje får du opp dette vinduet. Trykk på den lille knappen markert med den røde pilen. 


Det første du må begynne med er å velge størrelse på julekortet du skal lage. Kortet jeg skal vise lages i 10x15 format og en må velge forholdet 3:2. Da blir kortet liggende, ønsker du det stående velger du 2:3.Neste steg er å velge hvor mange bilder du ønsker å ha i montasjen din. Jeg vil her vise med 4 bilder og velger formatet vist ved den røde pilen. Men du kan også velge av alle de andre forhåndsinnstilte formatene alt etter hvordan du ønsker ditt julekort skal se ut.


På det neste vinduet som kommer opp skal du legge inn de bildene du ønsker å bruke. Jeg viser kun med eksempelbilder funnet på Google. For å velge fra dine egne bilder trykker du bare på ruten du skal sette inn bilde. Finner frem til hvor bildet er lagret og trykker på det. 


I eksempelet mitt bruker jeg 3 ferdige bilder som vist over. I den siste ruten ønsker jeg å legge til tekst, men ønsker du ikke dette velger du bare et nytt bilde. Du kan enkelt dra i og justere på bildet som du selv ønsker i ruten. 


Til slutt endrer du bildet til 300% med knappen oppe til høyre (som vist på bilde 3) Dette er veldig viktig å gjøre for å oppnå best mulig oppløsning på julekortet du skal fremkalle. Ønsker du som meg å legge til tekst i den siste ruten trykk på den lille knappen ved siden av Rediger. Har du valgt å legge til 4 bilder kan du også evt legge til tekst oppå bildene hvis farger og bakgrunn har mulighet for dette.


Når du har lagret bildet kan du gå videre til redigering for å legge på tekst. Trykker du på Rediger kommer du til dette vinduet. For å legge til tekst trykk på fanen "Objekt" og velg å sette inn tekst ved å trykke på den store "T-knappen"


Her er det innstillinger for font på teksten, størrelse og farge. Du kan bruke "bold" som uthever teksten, "kursiv" som skråstiller den eller du kan understreke teksten. Justeringen for tetthet gjør at teksten blir dusere og mer usynlig på bildet ditt. Jeg velger her å legge inn teksten "God Jul og Godt Nyttår"


og får den opp i den ledige ruten min på neste bilde. Trykker du midt på bildet kan du dra og justere det som du vil på bildet. Når du er fornøyd med hvordan kortet ditt ser ut så er du klar for å lagre det. 


Trykk på "Lagre" nederst til høyre og du får opp dette vinduet. Her kan du lagre julekortet der hvor du ønsker på pc'en din. Gi det et enkelt navn så du enkelt finner frem til det senere.


Her er det ferdige resultatet av mitt julekort. Det er nå i god oppløsning og klart for å bestilles som julekort. 

En meget stor fordel med å selv lage julekort på denne måten er at en nå betaler kun for print av et bilde. Oppløsningen vi har lagt inn er tilpasset bestilling på 10x15 format som fototjenesten du bruker trolig har i sitt sortiment. Jeg bruker bare tjenesten Eurofoto når jeg bestiller bilder. Det finnes jo mange andre, men jeg setter kvalitet fremst og min opplevelse er at her får man best bilder for best pris. 

Av utgifter betalte jeg rett over 100 kroner for de 37 bildene jeg bestilte som julekort, og da var 49 av de kronene utgifter til porto. Selve julekortet kostet i mitt tilfelle 1,49 pr stykk, mot 5-10 kroner som det koster for de ferdige malene til julekort tilgjengelig i fotobutikkene på nett.

Har du noen spørsmål eller ikke får det helt til kommenter gjerne innlegget så skal jeg se om jeg kan svare deg på spørsmålene dine.

Lykke til!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar hos meg!! Jeg vil svært gjerne besøke din blogg om du har en så del den gjerne med meg.